Seuraava sato on parempi, onhan?

Pohjoisen pallonpuoliskon viljamarkkinat uinuvat talviunta rauhallisesti. Talvi ei ole aiheuttanut vahinkoja viljelykasveille, tulevasta sadosta odotetaan hyvää.

Yhdysvalloissa hallinnon sulku lopetti myös tilastotieteilijöiden työt, joten maataloudesta ei saatu dataa ulos lähes kuukauteen. Kun raportti viimein tuli, se kertoi Yhdysvaltain syysvehnäalan pienentyneen alimmilleen sataan vuoteen. Globaalisti vehnän tuotannon arvellaan edelleenkin nousevan hieman, ennen kaikkea Venäjän ja Ukrainan ajamana.

Venäjällä edellinen sato oli ennustettuakin suurempi, eikä Venäjä suunnittele asettavansa vientitulleja vehnälle. Venäjä on nyt maailman ykköspeluri vehnäkaupassa, vaikkakin viimeaikoina myös eurooppalainen vilja on viimeinkin onnistunut käymään kaupaksi suurimmille vehnän ostajille. Kun hyvät ja halvat erät loppuvat markkinoilta, vapautuu kenttä hyville ja kalliille ja viimein myös huonoille ja kalliille erille.

Euroopassa toivoa hyvästä sadosta

Euroopassa odotetaan seuraavasta sadosta hyvää etenkin maissin ja ohran osalta. Pakkanen tai muut sääolosuhteet eivät ole aiheuttaneet satovaurioita tärkeillä alueilla missään päin maailmaa. Viljan hinnat maailmalla eivät ole jatkaneet nousuaan, vaan ovat vakiintuneet syksyllä saavutetuille korkeille tasoille.

Mallasohran laadussa ja saatavuudessa on ongelmia Euroopassa vuoden 2018 sadon osalta. Mallastajat suuntaavat katseensa jo ensi vuoden satoon ja sopimuksia tehdään sille horisontille. Rehuohran käyttöä rehuissa on vähennetty ympäri Eurooppaa korkeiden hintojen vuoksi, tämän uskotaan palautuvan normaalille tasolle seuraavan normaalin sadon myötä.

Rypsimarkkina on kauhun tasapainossa

Vaikka sato on Euroopassa pieni, pitää soijan alhainen hinta rypsin tasoa alhaalla. Rypsirouheen markkinahinta on pysynyt hyvin vakaana +/- 10€ hintaputkessa. Näin tasaista ei ole ollut miesmuistiin. Ukraina ja Venäjä ovat auliisti toimittaneet rypsin siementä eurooppalaisille puristamoille.

Vitamiinimarkkinat ovat tasaantuneet vuoden takaisen saatavuuspulan ja hintarallin jälkeen. Markkinoille on tullut uusia toimittajia ja hinnat ovat alemmat eivätkä heilu niin paljoa kuin vuosi sitten.

Näyttää siltä että viljaa riittää kaikille Euroopassa nykyisestäkin sadosta, eivätkä hinnat ole lähteneet nousemaan kohti ääretöntä. Nyt on aika suunnata katseet jo seuraavaan satoon, ja sitä markkinat katsovat hyvinkin toiveikkaasti. Vielä on monta käännettä edessä ennen kuin sato on laareissa, lienee parasta varata sekä shampanjaa että nitroja käden ulottuville.

Mikko Sillander
hankintapäällikkö
Lantmännen Feed