Ensimmäinen sato on erinomainen

Ensimmäinen säilörehusato vaikuttaa mainiolta sekä määrän, että laadun osalta. Kunhan jatkossa saadaan sopivasti sateita ja lämpöä, on tulevan talven ruokinnan suunnittelu huomattavasti helpompaa kuin viime sisäruokintakaudella. Etenkin rannikkoalueilla tuskailtiin niukan sadon ja kuidun saannin kanssa.

Viime vuonna ykkössato oli tosi kuivaa, rehussa oli korkea, yli 700 D-arvo ja sokeripitoisuus peräti 162 g/kg ka, mutta kuitu jäin 500 gramman tuntumaan kuiva-ainekilossa. Kun sato jäi kuivuuden vuoksi pieneksi, oli ruokinnassa haasteena saada kuitu riittämään.

Valion Artturi-tulosten tämän kesän ensimmäisessä koosteessa oli mukana lähes 2000 näytettä. Keskimääräinen D-arvo on erittäin sopivalla tasolla eli 689 g/kg ka. Sokeri jäi normaalitasolle eli 94 g/kg ka. Kuitua on riittävästi, NDF-pitoisuus keskimäärin 562 g/kg ka. Näiden analyysien mukaan ruokinnan pitäisi toimia ilman suurempia ongelmia.

Toivon mukaan sää suosii myös loppukesän nurmen kehitystä, jotta siilot saadaan täyteen laadukasta rehua. Hyvä nurmisato pienentää ruokintakustannusta ja parantaa tuotannon kannattavuutta.